Tvrdost vody

Tvrdost vody
20. května 2025

Takzvanou tvrdost vody  určuje zejména obsah vápníku a hořčíku v ní. Ten je dán zejména geologickými podmínkami a složením hornin, s nimiž voda v přírodě přichází do styku. Čím vyšší množství těchto prvků voda obsahuje, tím je tvrdší a naopak.

Požadavky na obsah vápníku a hořčíku se u spotřebitelů různí, často jsou protichůdné, a tak nelze vyhovět všem zároveň. Dle možností se společnost snaží zajistit optimální obsah těchto dvou prvků. Obsah vápníku a hořčíku má z mnoha hledisek velký význam.
Co se týká vysokých hodnot tvrdosti vody a její dlouhodobé konzumace, nebylo žádnou zdravotní studií prokázáno, že by extrémně vysoký obsah vápníku a hořčíku měl jakékoliv nepříznivé účinky na zdraví člověka. Naopak určitý (spíše vyšší) obsah vápníku a hořčíku v pitné vodě je ze zdravotního i chuťového hlediska žádoucí.

Přepočty tvrdosti vody

1 mmol/l = 5,6o dH

1o dH = 0,18 mmol/l

1 mmol/l = 10o dF

1o F = 0,1 mmol/l

1o dH = 1,7o F

1o F = 0,56o dH

1o dH = německý stupeň
1o F = francouzský stupeň

Meze tvrdosti vody

Pitná voda

mmol/l

odH

oF

velmi tvrdá

> 3,76

> 21,01

> 37,51

tvrdá

2,51 - 3,75

14,01 - 21

25,01 - 37,5

středně tvrdá

1,26 - 2,5

7,01 - 14

12,51 - 25

měkká

0,7 - 1,25

3,9 - 7

7 - 12,5

velmi měkká

< 0,5

< 2,8

< 5