Požadavky na obsah vápníku a hořčíku se u spotřebitelů různí, často jsou protichůdné, a tak nelze vyhovět všem zároveň. Dle možností se společnost snaží zajistit optimální obsah těchto dvou prvků. Obsah vápníku a hořčíku má z mnoha hledisek velký význam.
Co se týká vysokých hodnot tvrdosti vody a její dlouhodobé konzumace, nebylo žádnou zdravotní studií prokázáno, že by extrémně vysoký obsah vápníku a hořčíku měl jakékoliv nepříznivé účinky na zdraví člověka. Naopak určitý (spíše vyšší) obsah vápníku a hořčíku v pitné vodě je ze zdravotního i chuťového hlediska žádoucí.
Přepočty tvrdosti vody
1 mmol/l = 5,6o dH |
1o dH = 0,18 mmol/l |
1 mmol/l = 10o dF |
1o F = 0,1 mmol/l |
1o dH = 1,7o F |
1o F = 0,56o dH |
1o dH = německý stupeň
1o F = francouzský stupeň
Meze tvrdosti vody
Pitná voda |
mmol/l |
odH |
oF |
velmi tvrdá |
> 3,76 |
> 21,01 |
> 37,51 |
tvrdá |
2,51 - 3,75 |
14,01 - 21 |
25,01 - 37,5 |
středně tvrdá |
1,26 - 2,5 |
7,01 - 14 |
12,51 - 25 |
měkká |
0,7 - 1,25 |
3,9 - 7 |
7 - 12,5 |
velmi měkká |
< 0,5 |
< 2,8 |
< 5 |